Hızır ile İlyas (Hıdırellez) Efsanesi

Bozuk paralarınızı, dileklerinizi yazacağınız kağıtları, kırmızı kurdelelerinizi hazır ettiyseniz, bir de bu dileklerinizi asmak üzere gözünüze kestirdiğiniz bir gül ağacı varsa evet, sizler de benim gibi Hıdırellez moduna girmişsiniz.


Peki ülkenin dört bir yanında farklı usullerde kutlanan bu Hıdırellez nedir, nereden gelir, niye dileklerimizi yazıp sipariş verir gibi etrafa asıyoruz ya da denize atıyoruz  merak etmiyor musunuz?


Hızır ve İlyas, Hükümdarın ordusundaki iki askerdir. Hükümdar bir gün ordusuyla birlikte ölümsüzlük suyunu (Ab-u Hayat) aramaya çıkar.

Yolculukta, Hızır ve İlyas diğer askerlerden ayrılırlar. Bir subaşında durup, yemek için kurutulmuş balık çıkarırlar.

Tam bu esnada deniz suyu balığa sıçrar, balık canlanır ve suya atlar.

Böylece Hızır ve İlyas ölümsüzlük suyunu bulmuş olurlar.

Bu sırada bir melek gelir. Hızır ve İlyas’ın kıyamete kadar yaşayacaklarını, fakat Hızır’ın karada, İlyas’ın denizde ihtiyacı olanlara yardım edeceklerini bildirir.

Hıdrellez günü yani 6 Mayıs’ta Hızır ve İlyas’ın buluştuklarına, onların buluşmalarıyla ölü tabiatın canlandığına inanılır.

Halk inanışına göre 6 Mayıs’ın yağmurlu geçmesi, Hızır ve İlyas’ın buluştuklarında sevinçlerinden ağlamalarının ve bulutların da onlara katılmalarının bir ispatıdır. 

Hızır ve hıdırellezin kökeni hakkında birçok fikirler ortaya atılmıştır.Bunlardan bazıları hıdırellezin Mezopotamya ve Anadolu kültürlerine ait olduğu;

bazıları ise İslamiyet öncesi Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır.

Oysa ki Hıdırellez bayramını ve Hızır inancını tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır.

İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Yunanistan ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar yada yazın gelişi ile birlikte bazı tanrılar adına çeşitli törenler ve ayinler düzenlendiği görülmektedir.

Benden bu kadar smiley

Sevgiyle kalın.....

 


Yorum gönder

Konu hakkındaki fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
E-mail adresinizi spam için kullanmayız ve sitemizde göstermeyiz.

* Zorunlu alanlar